Begynderguide

Er du helt ny i rhinstenenes verden? Så begynd her!

Den helt korte version - for dig, der har travlt!

Hvor finder jeg ”helt almindelige rhinsten, der bare skinner rigtig meget"?

Prøv f.eks. disse:
Preciosa Crystal AB ss20

Vil du vide mere, så læs videre!

Hvad betyder Swarovski og Preciosa - og hvad er forskellen?

Swarovski og Preciosa er to mærker inden for rhinsten – og det er de to førende mærker i verden, dvs. den højeste kvalitet af rhinsten, du kan få. Swarovski er det mest kendte mærke, den allerhøjeste kvalitet – men også det dyreste. Swarovski har i den grad været førende i branchen, at mange simpelthen kalder rhinsten for "swarovskisten". Preciosa er et billigere alternativ, men stadig langt flottere end de billige sten fra østen, man kan købe mange steder.

Begge mærker fremstiller rhinsten i krystal af høj kvalitet. Den vigtigste forskel ligger i slibningen. Swarovski-stenene er lidt højere og mere spidse. De sten, der hedder Xirius Rose (findes fra ss12 og opefter), er slebet i en stjernefacon, som er virkelig flot, især på de helt store sten. På mindre sten, især de farvede sten, kan det være sværere at se forskellen. 

Rhinsten fremstillet i acryl skal man gå helt udenom - de har ingen glans overhovedet. Billige glassten fra Kina og Korea er tydeligt fremstillet i glas af en ringere kvalitet, og selv forhandlerne af disse sten indrømmer, at de på ingen måde kan måle sig med de to store europæiske producenter. Til mindre vigtige projekter kan de være ok, men der ER en forskel, og har man brugt penge på en dyr kjole eller dansedragt, vil det være rigtig ærgerligt at gå på kompromis med stenene. Rhinstene.dk giver dig gerne hjælp og vejledning i, hvordan du billigst muligt kan udsmykke dit projekt med de smukt skinnende rhinsten i ægte krystal.

Hvad betyder f.eks. ss20?

Størrelsen på rhinsten angives i ss (stone size). I webshoppen kan du ved hver størrelse se, hvad den svarer til i mm. Ss20 (4,8 mm) er nok den mest almindelige størrelse, f.eks. til dansetøj, skøjtekjoler, gallakjoler o.l. Ss16 (4 mm) er også meget brugt.

Hvad er hotfix, og hvordan sætter man stenene på?

Normalt limer man stenene på. Al vores lim er velegnet til at lime rhinsten på såvel tøj som andre overflader. Du finder lim her:

Lim og tilbehør

Man kan også købe sten, hvor der allerede er lim bagpå – det kaldes hotfix. Disse sten kan klæbe, når de varmes op, og skal sættes på med et hotfixjern.

Hotfixjern finder du her.

NB. Til skøjtekjoler skal man helst bruge hotfixsten, da almindelig lim ikke så godt tåler frostgrader. Til læder og hårde overflader er lim derimod bedst (vi anbefaler især E6000 Plus til læder).

Hvad betyder AB?

AB står for Aurora Borealis, som betyder nordlys. Det er en overfladebehandling (coating), som bruges til rhinsten. Denne behandling gør, at stenene skinner langt mere, især på afstand. Til gengæld dækkes lidt af stenens egen farve, og mørkere sten får et blåt eller nogle gange grønligt skær (f.eks. er Jet (sort) AB helt blågrøn). Klare sten får et regnbueagtigt skær. AB-sten er meget populære især til dansetøj.

 

Læs meget mere om rhinsten, og hvordan de påsættes i vores brugervejledning.

 

Copyright © 2023 Rhinstene.dk