Rhinsten - sådan gør du
Gode råd om påsætning af rhinsten
Der er grundlæggende to metoder til påsætning af rhinsten: lim og hotfix. Stenene, man bruger, er ens på forsiden, men har forskellig bagside.
Lim
Vælger du at sætte rhinstenene på med lim, skal du købe de "almindelige" rhinsten med foliebagside.
Det er altafgørende at bruge en lim, som er specielt fremstillet til rhinstene. Vælger du en lim, som ikke er det, risikerer du enten, at stenene falder af, eller at de ødelægges af limens kemiske stoffer. Vi anbefaler GemTac eller Chrisanne-limen, som begge er en hvid lim, der tørrer klart op, og som er egnet til at lime rhinsten på såvel stof som læder og hårde overflader. Til skøjtekjoler anbefaler vi hotfix, der bedre tåler frostgrader. Til læder og hårde overflader er E6000-limen meget velegnet - den er dog ikke helt så let at håndtere som de to andre lim-typer, men det hjælper, hvis man bruger de snip-tips (præcisionsspidser), man kan købe til at skrue på tuben.
Hvor godt stenene sidder fast, afhænger meget af limeteknik. Man skal helst bruge præcis så meget lim, at limen kommer en smule ud rundt langs kanten af stenen – uden selvfølgelig at lave en stor plet på stoffet. Kommer der kun lim på midten af stenen, risikerer man let, at foliebagsiden rykkes af.
Det bedste er at sætte små prikker lim på stoffet (måske 5-6 stykker ad gangen) og så placere stenene herpå. Husk at lægge plastik under stoffet, da limen kan trænge igennem. Man kan bruge fingrene eller en rhinestone picker. Man kan lave sin egen rhinestone picker ved at blødgøre et stykke bivoks i fingrene og sætte det på en tandstikker eller en gammel blyant. Stenen kan samles op med bivoksspidsen og bliver siddende i limen, når den placeres heri. En pincet er ikke så god at bruge, da der hurtigt kommer lim på den, og stenen nemt kan smutte. Du finder bivoks og rhinestone picker i kategorien "Lim og tilbehør" i menuen.
Lim, hvor der ikke er rhinsten, kan ses! Så undgå pletter af lim på stoffet eller for meget lim rundt om stenen. Overskydende lim kan tørres af med en våd klud, så længe limen er våd. Virker limen klumpet eller på anden vis "underlig", så test den, før du bruger den på en hel kjole eller andet. Husk også altid at ryste limen godt, før du går i gang.
Limen tåler forsigtig håndvask ved 40 grader. Undlad maskinvask (eller vend i hvert fald vrangen ud/brug vaskepose), da stenene sætter sig i de små huller i tromlen og dermed let bliver rykket af.
Hotfix
Vælger du hotfix-metoden, er det meget vigtigt, at du køber hotfixsten – ellers virker det ikke!
Hotfixsten er fuldstændig som de almindelige rhinsten, men har ”indbygget lim” på bagsiden. Limen aktiveres ved at opvarme stenen. Det gøres bedst med et hotfixjern.
Hæld stenene ud i en tallerken med farvesiden opad. Når hotfixjernet er opvarmet, og man har sat den rigtige størrelse spids på det, kan man samle én sten ad gangen op, og når limen på stenen efter få sekunder er smeltet, placeres den hurtigt det ønskede sted på stoffet. Følg i øvrigt brugsanvisningen for hotfixjernet (køber du hos os, får du en udførlig dansk brugsanvisning med). Alternativt kan man placere stenen det ønskede sted og varme den op med hotfixjernet, mens den ligger på stoffet.
Hav altid en nål ved hånden til at løsne sten, der sætter sig fast i hotfixjernets spids (det sker især, hvis man presser for hårdt, når man samler stenen op eller placerer den, samt hvis det er kommet lim på spidsen).
Med hotfix sidder stenene som regel lidt bedre fast end med lim. Dog er hotfix bedst egnet til sugende overflader som stof og anbefales ikke til læder eller plastik.
Vaskeanvisning: Som for limede sten.